woensdag 23 januari 2008

Superbowl en User Generated Content

De finale van de belangrijkste competitie van het American Football, de Superbowl, is misschien wel de het belangrijkste sportevenement van de Verenigde Staten. Jaarlijks kijken 150 miljoen televisiekijkers, ongeveer de helft van het aantal inwoners van de U.S.

Voor de grote adverteerders is de Super Bowl daardoor uiteraard aanleiding tot vele acties en campagnes. Dit jaar valt het erg op de een aantal grote merken online soortgelijke campagnes draaien, ze bevatten namelijk allemaal user generated content.

Via actiesites laten de adverteerders jij, als consument zijnde, de weg naar de Superbowl te zingen, dansen, fotograferen of acteren.

De adverteerders willen daarmee de consument nog meer betrekken bij de Superbowl, maar vooral hun producten.

Een overzicht van een aantal adverteerders:

KFC

KFC vraagt jou om de beste "Chicken dance" te filmen en te uploaden op de site. De beste wordt beloond met een groot feest. Daarnaast heeft KFC brieven gestuurd naar spelers van de Patriots en Giants, wanneer zij de "Chicken Dance" doen in de endzone na een touchdown, doneert KFC $260.000 aan een goed doel.
http://www.showusyourhotwings.com/


UPPERDECK

Upperdeck daarentegen vroeg je niet de "Chicken Dance" te filmen maar de beste Endzone viering, oftwel doe iets debiels nadat je een touchdown gescoord hebt.
http://upperdecksweepstakes.magnify.net/

COORS BEER

Ook Coors vroeg de consument de digitale videocamera te pakken en jezelf te filmen om vervolgens te vertellen waarom jij kaartjes voor de Superbowl verdient. Degene die het meest overtuigend is, kan winnen, echter moet het publiek dan wel op je stemmen!
http://www.coorslight.com/superbowl/index.aspx#/en/home/


DORITOS

Doritos spoort muzikanten aan op Myspace om hun nummer te uploaden, de winnaar van deze contest krijgt zelfs een 60 seconden durende video die tijdens de Superbowl wordt uitegzonden.
http://myspace.com/DoritosCrashTheSuperBowl

CANON

Canon staat meer bekend om zijn fotocamera's dan videocamera's. Daarom vroegen amateurfotografen foto's te uploaden van jeugd football wedstrijden. Een deskundige jury, waar onder andere ex-football prof Archie Manning in zat, koos 14 foto's, waar het publiek uiteindelijk op kon stemmen. Winnaar is geworden een 16-jarig jongen.
http://www.usa.canon.com/app/html/NFL

Geen opmerkingen: